24 Kasım 2009 Salı

Pandora'nın Kutusu (2009)


Aslına bakarsanız film ile ilgili nereden başlayacağımı pek bilmiyorum, lakin anlatılacak çok şey olmasına rağmen önce boğazım da düğümlenen cümleleri çözmem gerektiğinin farkındayım…

Film’in izlenmesinin üzerinden 24 saat kadar geçti ve artık yarım kalan giriş cümlesinden devam edebilirim. Film sene başın da gösterime girmiş ancak doğal olarak fazla reklamı dönmediğinden ve bir kaç salon da gösterime girmesi nedeniyle çok sonraları izleme fırsatına nail oldum.


Yönetmen koltuğun da Yeşim Ustaoğlu’nun oturduğu, başroller de ise Derya Alabora, Onur Ünsal, Övül Avkiran ve Tsilla Chelton‘ın bulunduğu film’in senaryosu Yeşim Ustaoğlu ve Selma Kaygusuz tarafından kaleme alınmış. Şu an benim de dahil olduğum genç jenerasyonun belki de şu an farketmediği ancak yıllar geçtikten sonra suratın da tokat gibi patlayacak olan bazı şeylerin izdüşümü olarak yaşam kavramını tekrar dan sorgulamanıza yol açacak bir yapım. Özellikle Nusret karakteri ile fransız oyuncu Tsilla Chelton senaryoyu okur okumaz kabul edip türkçe dersleri almak suretiyle film de rol almış, kesinlikle görülmesi gereken bir performans sunmuş.

Pandora’nın kutusu yunan mitolojisin de pandoranın merakına yenik düşüp açtığı ve kötülükler birbir ortaya saçıldığı bir durumu simgeliyor film ise aynı ortak payda da farklı bir il de yaşayan alzheimer hastası ‘nusret teyze’nin (Tsilla Chelton) kaybolması sonucun da kardeşlerin hayatlarını tekrar sorgulamaları üzerine gelişiyor.


Aslında Yeşim Ustaoğlu çarpık insan ilişkileri içeren örnekler ile hayata dair daha basit ama eksikliğini fazlasıyla hissetiğimiz sevgisizlik ve yalnız olma durumunun herkes için bir gün gerçekleşeceğini öngörüyor, demek istediğim olay sadece filmdeki kişiler ve yaşanılanlar dan ibaret değil kesinlikle görmek istediğiniz taktir de daha fazlasını içeren bir film…

Not: Ayrıca film, sinema dünyasının ünlü festivallerinden olan San Sebastian Uluslar arası Film Festivalin de ‘Altın İstiridye’ ödülüne layık görülmüş.

8 / 10

http://www.ustaoglufilm.com/pandoranin_kutusu/

2 yorum:

  1. Yeşim Ustaoğlu'nun röportajında da dinlemiştim, Tsillo Chelton'ın bu rolde oynayabilmesi için çok emek harcanmış. Tabi Chelton da çok istemiş, furky'nin de dediği gibi. Bunca emek varken bu filmin içinde, yanarım da bu filmi hatırladığım kadarıyla bi alkazar'da görebilme imkanına yanarım.

    YanıtlaSil
  2. Bulutları Beklerken ve Güneşe Yolculuk filmleri bayıldığım filmlerdir. hemen yarın izliyorum bunu da... teşekkürler furky gözümden kaçan filmlerden biri bu. iyi ki açmışız şu siteyi lan!!!

    YanıtlaSil