24 Ağustos 2009 Pazartesi

Flammen og Citronen (2008)


Film, naziler tarafından işgal edilmiş halde olan Danimarka’da geçiyor. İşbirlikçi ve muhbirlerin bir hayli fazla olduğu dönem içerisinde faşizme karşı savaşan Danimarkalılar da yok değil. Orijinal adıyla Flammen og Citronen yani ‘Ateş ve Limon’ bahsettiğim direnişin sadece marjinal bir parçası. Ateş ve Limon verilen emirleri sorgulamadan yerine getiren iki tetikçi ama bir yerden sonra bu emirleri uygulamadan önce vicdanî duygularının süzgeçinden geçirmek zorunda kalacaklar. Her film olduğu gibi bu yapım da kendi içerisinde bir aşk hikayesi barındırıyor ancak senaryo gerçek bir hikayeden alıntı olduğundan mıdır bilinmez, kesinlikle sırıtmadığını söyleyebiliriz.

Ole Christian Madsen’in senaryosunu yazıp yönettiği Danimarka – Almanya – Çek Cumhuriyeti ortak yapımı olan filmi konu itibariyle film-noir olarak adlandırmak yanlış olmaz, aynı zamanda ters ışık fotoğraflar ve her sahnede eksik olmayan sigara ise bu düşüncemi destekler nitelikte.


Oldum olası Avrupa sineması konusunda daha torpil geçen bir bünye olarak bu filmi de epey sevdiğimi söyleyebilirim, sıkıldığım yerlerde yok değil ancak konudan uzaklaştıracak kadar değil tabi ki. Oyunculuk konusunda gözüme çarpan ve yapay bulduğum Ketty Selmer rolündeki Stine Stengade haricinde genel olarak oyunculuk gayet başarılı özellikle Flammen karakterindeki Thure Lindhardt 35 yaşında biri olarak 21 yaşındaki bir karakteri başarıyla canlandırmış..

2.Dünya savaşı tarihine ilgi duyan ve film-noir tarzını sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım…

7.0 / 10

http://www.imdb.com/title/tt0920458/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder